Kees´ vlinder

Ik mag een armbandje maken. Voor Kees. Kees is een vriend van me. Ik ken Kees van lang geleden. We droegen allebei voor met verhalen en poezie in de Centrale bibliotheek van Utrecht. We hebben kontakt gehouden. Soms drinken we samen een kop koffie of word ik uitgenodigd voor een pindaconcert. En hij heeft gevraagd of ik een armbandje voor hem wil maken. Tuurlijk! Een armbandje met een speciale wens: met een vlindertje eraan. Waarom een vlindertje?

Kees heeft van de fysio een oefening gekregen die doet denken aan een vlinder. De yoga-vlinder. Deze wordt ook wel ´de kleermaker´genoemd. Daar hoort ook een soort diepste ontspanning bij die als bij-effect ook heel goed helpt bij muziek spelen en zingen. Maar het is niet eenvoudig om daar steeds bewust van te zijn. Ook daarom wil Kees graag een als reminder een armband met een vlindertje. Ik vind het een mooie opdracht. Heel symbolisch.

En ik vind het spannend want het is een armbandje in opdracht want jawel Kees is ook een kritische man, maar ook een extra uitdaging. Ik wil m mooi en specifiek voor hem maken.

Ik ben bij Kees thuis. In de werfkelder waar hij woont. Een prachtig monument aan de Oude gracht in Utrecht. Daar maakt Kees zijn brillen, tekent hij prachtige portretten van verschillende mensen en kan hij je erg vermaken met zijn frivole pianospel op zijn vleugel. Dat hij bijvoorbeeld ook doet tijdens zijn pindaconcerten die hij in zijn werfkelder organiseert. Op behoorlijk hoog amateuristisch en/of professioneel niveau tonen artiesten hun werk. Van architekt tot muzikant. Terwijl de entree laag is. Gaat dat nu nog beter klinken met de oefeningen van het vlindertje? Welke kleuren worden in me opgeroepen als ik naar deze veelzijdige man kijk? En hoe kan ik dat versterken? Ook kijk ik naar het interieur. De bank in de hoek, de open keuken en de lange eettafel, beschenen door prachtig licht. Dat van een kunstenaar die tovert met licht dat te zien is op zijn foto´s die hij maakt tijdens het fietsen of door de stad wandelt. Eigenzinnig, open. Welke kleuren komen naar boven? We zitten tegenover elkaar. Kees met een brede lach, pretoogjes en zijn kuiltje in zijn kin. Ik koffie drinkend, observerend.

Ik krijg al ideeen. En na een lekkere kop cappuccino ga ik naar huis.

Kees heeft aangegeven: “Niet te kleine kralen, dus wat grotere.” En “Ik hou van kleuren.” Nou, daar kan ik wat mee. Alleen, de kleuren. Als ik er teveel in doe wordt het een soort flipperkast. Ik recycel kralen. En voor de armband voor Kees gebruik ik 5 kettingen.

Als ik aan Kees denk denk ik aan speelsheid, vrolijkheid, plezier, muziek, brillen landschappen en mooie luchten, zijn grappige hoofd en fel blauwe ogen.

Ook het vlindertje vind ik zo bij Kees passen De vrijheid en gekleurdheid die doorklinkt in muziek en tekeningen. Zo vrij te wonen in de werfkelder en je als n vlindertje zo kan komen aanwaaien. Als ik langsloop kijk ik altijd even of de deuren open of gesloten zijn. Als de deuren open zijn heb ik grote kans effe een bakkie te doen bij Kees even bij te kletsen en weer verder te gaan. En hij heet je een warm welkom.

Ik heb thuis een soort palet en daar kan ik de kleuren op draperen. Op volgorde, dan weer anders. Het is een soort mastermind. Steeds weer bekijken hoe de kralen liggen. Bekijken wat het effect is van de volgorde. Ik wil een armband maken met kleuren in balans, passend bij the man in case, en positieve spanning maken.

Het is leuk zo geconcentreerd bezig te zijn. Als ik denk aan Kees denk ik aan spelen. Dus de armband mag lekker speels zijn. De kralen rollen over het palet. De voorste achter, dan weer in het midden. Het vlindertje tussen ah ja, dat is mooi. Nu laten.

Jaaaa! Als hij af is app ik Kees. ¨Kan ik langskomen?´ Ja hoor en spring op mijn fietsje. ¨ ¨Zal hij passen? Zal hij hem mooi vinden? ¨ denk ik.

Kees zegt als hij hem ziet: “Ik had een ander idee van me van de armband, maar vind jouw idee met deze versie mooier de dan de mijne.” Joepie!!! Wauw!! Wat een mooi compliment! Het mooiste dat ik kan krijgen.

Na nog even een schakeltje herstellen is hij echt af. En ik hoop dat je hem met veel plezier mag dragen!!

Een weekje later spreek ik Kees, het idee achter de armband met het vlindertje werkt!

Fotografie: Kees

Gepubliceerd door kirstenskralenverhalen

Ik maak sinds 2019 sieraden. Ik wil nu schrijven over de armbanden en kettinkjes. De bedoeling is een bonte variatie aan verhalen. Ook komen hierin voor mijn werk als postbode en mijn passie voor het Mandarijns. Als een bonte kralenanecdote. Lees huiver en geniet.

7 gedachten over “Kees´ vlinder

 1. Nou Kirsten, het is weer een erg leuk verhaal over Kees. Je ontmoet zo wel erg kleurrijke personen. Is weer zo’n kleurrijk verhaal. Net als kralen.Ik lees je verhalen gretig. Lieve groetjes van Joke

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Kirsten. Een verhaal waar je vrolijk van wordt. In soepele mooie zinnen geef je ook aan dat je speels en raak kan observeren. Betrokken en toch met een zekere afstand. Mooi gedaan!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ha Kirsten,
  Een goed verhaal hoor. Je kan hier goed achter de ‘dingen’ kijken, waarmee ik bedoel dat de vlinder ergens voor staat, en niet alleen de uiterlijke vertoning. Je hebt Kees goed beschreven en hem verbeeld in de vorm en vrijheid van een vlinder en andersom. Als je het over Kees hebt zie ik een vlinder, heb je het over de vlinder dan zie ik Kees.
  Groet van mij, Peter

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: